Kaksi nuorta lasta kahluualtaassa, toinen heistä kyykyssä. Kuvassa kaksi valkoista laivaa. Toinen vedessä, toinen lapsen kädessä.
Lapset uittavat itse tehtyjä laivoja kahluualtaassa Hämeenpuistossa Tampereella vuonna 1930. Kuva: Veikko Kanninen, Vapriikin kuva-arkisto. 

Konstit-kampanja


Verkostomme tärkeä tavoite on lisätä museoiden ja kokoelmien merkitystä yhteiskunnan voimavarana. Konstit-kampanja on konkreettinen tapa esitellä museokokoelmien ja museoiden vaikuttavuutta. Yhdessä Dynamo-hankkeen kanssa haastamme suomalaiset museot rakentamaan tulevaisuusperintöjä!

Museokokoelmat ovat yhteiskunnalle suuri resurssi, sillä ne lisäävät ihmisten ymmärrystä ja auttavat rakentamaan kestävää tulevaisuutta. Tuntemalla menneisyytemme voimme tehdä tulevaisuutta koskevia päätöksiä aktiivisina toimijoina. Dynamo-hankkeen keskiössä on dynaaminen museo, jossa museotyö ymmärretään uudella tavalla yhteiskunnan rajapinnassa toimivaksi, yhteiskunnallisesti entistä vaikuttavammaksi instituutioksi. Dynaamisen museon kokoelmat nähdään tulevaisuusperintökokoelmina, jotka auttavat meitä tekemään tavoitteellisia ja merkityksellisiä tekoja.

Konstit-kampanjassa tarkastelemme millaisina menneisyydessä tehdyt valinnat näyttäytyvät tämän päivän ja tulevaisuuden valossa. Kampanja nostaa esiin suomalaisten museoiden kokoelmista hyviä ja huonoja esimerkkejä kestävyyden näkökulmasta. Miksi tietty esine, kuva tai teos museon kokoelmista voisi edelleen kuulua kestävään elämäntapaan tai miksi sitä ei enää suositella?

Konstit-kampanja järjestetään TAKOn ja Dynamo-hankkeen yhteistyönä 1.11.2021-31.1.2022. Osallistu mukaan tuomalla keskusteluun esimerkki oman museosi kokoelmista!



Näin osallistut:

  1. Etsi museon kokoelmista kestävyyden kannalta hyviä tai huonoja esimerkkejä yksilöiden tai yhteisöjen elämästä.​

  2. Kerro, mikä teoksessa, kuvassa tai esineessä on tämän päivän näkökulmasta kestävää tai kestämätöntä.

  3. Julkaise kuva ja teksti museon somekanavilla - myös yksi somekanava riittää.

  4. Käytä aihetunnisteita #konstitkampanja #takoverkosto #dynamohanke #tulevaisuusperintö #museokokoelmat #kestäväkehitys #sivistysplus​


    Voit myös innostaa ja haastaa muita museoita mukaan tagaamalla heidät julkaisuun!

    TAKO ja Dynamo-hanke osallistuvat kampanjaan myös jakamalla julkaisuja omissa somekanavissaan:

    TAKO Facebook

    TAKO Instagram

    TAKO Twitter


    Dynamo Facebook

    Dynamo Twitter




Esimerkit inspiraatioksi:



Vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia

Niin naisten kuin miesten esiliinat olivat ennen tärkeitä, sillä ne säästivät vaatteita ja vähensivät pyykkäyksen tarvetta. Esiliinat voisivat edelleen kuulua kestävään elämäntapaan.


Savottakokin esiliina 1950-luvulta. Kuva: Lusto - Suomen Metsämuseo
Sahatyöntekijän nahkainen förkkeli 1940-luvulta. Kuva: Lusto - Suomen Metsämuseo
Savottakokin esiliina 1950-luvulta. Kuva: Lusto - Suomen Metsämuseo
Sahatyöntekijän nahkainen förkkeli 1940-luvulta. Kuva: Lusto - Suomen Metsämuseo



Uusi konsti on toisinaan paljon parempi kuin vanha

1970-luvulla metsätaloudessa keksittiin suojakylvölaite. Sen idea oli, että kun kylvökepistä pudotettiin siemen metsämaahan, laite pukkasi se perään pienen muovisen suojakuvun, jotta siemen saisi hyvän alun kasvuun. Mutta sen jälkeen kylvöala oli täynnä pieniä muovikippoja! Suojakylvölaitetta ei siis voi enää suositella käyttöön. Onneksi uudet menetelmät ovat ympäristön kannalta fiksumpia!​

Suojakylvölaite ja kantovaljaat
1970-luvun suojakylvölaite ja kantovaljaat. Kuva: Lusto - Suomen Metsämuseo