TAKO ry - Yhdistyksen säännöt
Voimassaolevat säännöt
Voimassaolon alku: 03.07.2024 11:53:11
1.Yhdistyksen nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on suomeksi Museoiden tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO ry ja ruotsiksi Samarbetsnätverk för museer inom dokumentations- och samlingsarbete TAKO ja sen kotipaikka on Tampere.
2. Tarkoitus ja toimintamuodot
Yhdistyksen tarkoituksena on vahvistaa museoiden kokoelmatyön ammatillista kehittymistä ja museoammattilaisten ammatti-identiteettiä, kehittää ammatillisten museoiden verkostomaista tallennus- ja kokoelmayhteistyötä, ylläpitää tallennustyönjakoa, edistää nykydokumentointia, tarjota foorumi kokoelmatyön uusille avauksille, yhteistyölle ja asiantuntijuuden jakamiselle, lisätä kokoelmatyön ammatillista arvostusta ja edistää kokoelmien merkitystä ja käyttöä yhteiskunnan voimavarana. Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys voi järjestää koulutuksia ja jäsenmatkoja, harjoittaa tutkimus-, tiedotus- ja julkaisutoimintaa, tehdä aloitteita ja antaa lausuntoja ja tehdä yhteistyötä muiden alan toimijoiden kanssa.
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi kerätä jäsenmaksuja, ottaa vastaan avustuksia, lahjoituksia ja testamentteja sekä harjoittaa toimintansa rahoittamiseksi sellaista elinkeinoa tai ansiotoimintaa, joka muutoin välittömästi liittyy yhdistyksen tarkoituksen toteuttamiseen tai jota on pidettävä taloudellisesti vähäarvoisena.
3. Jäsenet
Yhdistyksen täysivaltaiseksi jäseneksi voivat hakea ja täysivaltaisina jäseninä voivat olla museolain (314/2019) 3 § mukaisia ammatillisia museoita ylläpitävät yhteisöt. Yhdistyksen äänioikeudettomiksi kannatusjäseniksi voivat hakea ja äänioikeudettomina kannatusjäseninä olla kaikki sellaiset yhteisöt ja säätiöt, jotka hyväksyvät yhdistyksen säännöt ja haluavat kannattaa jäsenmaksullaan yhdistyksen toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus. Hyväksyessään uuden jäsenen hallitus toteaa jäsenmaksun suuruuteen perustuvan jäsenluokan. Jäsenmaksu ja sen mukainen jäsenluokka voi vaihdella jäsenen harjoittaman museotoimen palkkasumman vaihtelun mukaisesti.
4. Jäsenen eroaminen ja erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksunsa maksamatta tai muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
5. Liittymis- ja jäsenmaksu
Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää vuosikokous.
Jäsenistö jakaantuu harjoittamansa museotoimen palkkasumman mukaan kolmeen jäsenluokkaan siten, että suurimmat kuuluvat I jäsenluokkaan ja pienimmät III jäsenluokkaan.
6. Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja 2-11 muuta varsinaista jäsentä, joiden lisäksi voidaan valita 0-11 varajäsentä. Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.
Vuosikokous valitsee hallitukseen toimikaudeksi kerrallaan puheenjohtajan, kolmeksi toimikaudeksi kerrallaan 2-11 jäsentä sekä tarvittaessa toimikaudeksi enintään 11 varajäsentä. Mikäli järjestetään vaali, eniten kannatusta saaneet valitaan jäseniksi ja seuraavat varajäseniksi äänimäärän mukaisessa järjestyksessä.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan toimikaudeksi kerrallaan. Hallitus valitsee keskuudestaan tai ulkopuoleltaan rahastonhoitajan, sihteerin ja muut tarvittavien tehtävien hoitajat. Sama henkilö voidaan valita hallituksen jäseneksi enintään kaksi kertaa ja puheenjohtaja enintään kuusi kertaa peräkkäin. Hallituksen jäseniä valittaessa ei oteta huomioon toimintaa puheenjohtajana eikä puheenjohtajaa valittaessa toimintaa hallituksen jäsenenä.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai
varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä.
Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
Hallitus voi kokoustaa ja tehdä päätöksiä sähköpostilla, puhelinkokouksessa, verkon välityksellä taikka muuta sellaista viestintä käyttäen, mikä mahdollistaa hallituksen jäsenten välisen yhteydenpidon päätöksenteon aikana. Hallitus voi asettaa keskuudestaan työvaliokunnan sekä nimetä toimikuntia.
7. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.
8. Tilikausi ja toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi. Yhdistyksen kirjanpitoa ja hallintoa tarkastamaan valitaan vuosikokouksessa kuluvaksi toimikaudeksi tilintarkastuslain mukainen toiminnan- tai tilintarkastaja ja tälle varahenkilö. Mikäli tehtävään valitaan tilintarkastusyhteisö, varahenkilöä ei tarvitse valita.
9. Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukset pidetään vuosittain hallituksen määräämänä päivänä toukokuun loppuun mennessä. Yhdistyksen kokoukseen voi osallistua myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla. Kukin jäsen saa valtuuttaa kokoukseen edustajia seuraavasti: I luokan jäsen kolme, II luokan jäsen kaksi sekä III luokan jäsen yhden. Äänioikeus on jäsenmaksuvelvoitteensa täyttäneellä jäsenellä. Jäsenmaksut on maksettava ennen vuosikokousta. Kokousedustaja voi edustaa vain yhtä jäsentä ja käyttää vain yhtä ääntä. Kannattavilla jäsenillä on yhdistyksen kokouksissa läsnäolo- ja puheoikeus. Äänioikeutta voi käyttää hallituksen niin päättäessä myös postitse taikka tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla.
Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10. Yhdistyksen kokouksen koolle kutsuminen
Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljä (4) viikkoa ennen kokousta ilmoittamalla kirjeitse, sähköpostilla tai muulla tietoliikenneyhteyden sallimalla tavalla.
Ylimääräinen kokous pidetään, jos hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen (30) vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
11. Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. Kokouksen avaus
2. Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja kaksi ääntenlaskijaa
3. Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. Hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. Esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan tai tilintarkastajan lausunto
6. Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä mahdollisten jäsenmaksujen suuruudet
8. Päätetään hallituksen jäsenten määrä
9. Valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
10. Valitaan tilin- tai toiminnantarkastaja ja hänelle varahenkilö tai tilintarkastajayhteisö
11. Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
12. Kokouksen päättäminen
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen vuosikokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kutsuun.
12. Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla.
Yhdistyksen purkautuessa tai tullessa lakkautetuksi on asiasta päättävän kokouksen määräämällään tavalla varmistettava, että yhdistyksen hallinnassa sen perustamishetkellä olleet ja/tai toiminnan tuloksena syntyneet tietovarannot, työkalut ja muut yhdistyksen toiminnan yhteydessä syntyneet, purkautumis- tai lakkautushetkellä asiasta päättävän kokouksen yhä tarpeelliseksi katsomat työn tulokset säilyvät ammatillisten museoiden käytössä.