Pooli 3
Arki
Arki-poolin museot tallentavat jokapäiväistä elämää yksilön näkökulmasta. Keskeisiä teemoja ovat muun muassa koti ja asuminen, perhe, harrastukset ja kulutustottumukset - koko ihmisen henkilökohtainen elämänpiiri.
Toiminta on painottunut nykydokumentointiin sekä ajankohtaisiin tallennusaiheisiin. Kokoontumisia järjestetään vuosittain 2–4. Osa kokouksista järjestetään etänä ja osa läsnäkokouksina poolimuseoiden paikkakunnilla eri puolella Suomea. Lisäksi pidetään koulutuksia ja työpajoja.
Me 3-poolilaiset eli arjen tallentajat teemme mielellämme yhteistyötä myös yli poolirajojen!
- Johanna
Puheenjohtaja Johanna Rassi
johanna.rassi@museoleikki.fi
Museo Leikki
Sihteeri Katri Pyysalo
katri.pyysalo@tampere.fi
Tampereen historialliset museot
Museot
- Hotelli- ja ravintolamuseo
- Hämeenlinnan kaupunginmuseo
- Kankaanpään kaupungin museo
- Keski-Suomen museo
- Kuopion kulttuurihistoriallinen museo
- Lahden historiallinen museo
- Länsi-Uudenmaan maakuntamuseo
- Museo Leikki
- Nautelankosken museo
- Pohjois-Pohjanmaan museo
- Rautalammin museo
- Satakunnan Museo
- Suomen kansallismuseo
- Tampereen museot
- Turun museokeskus
- Vantaan kaupunginmuseo
Hankkeet
- Kestävän kehityksen teemoja nykydokumentointiin (2019–2020).
- Arjen haasteet (2017-2018). Arjen haasteisiin liittyvien dokumentointien ohessa opiskeltiin tubettamista.
- Suomi syö ja juo -hanke (2013-2016). Vuosina 2013–2015 toteutettiin kaksivaiheinen ”Suomi syö ja juo” -hanke, jonka ensimmäiseen osaan liittyi museoiden nykydokumentointihankkeita sekä Minä ja ruoka -kuvakeräys, johon saatiin noin 300 valokuvaa. Jatkohankkeen aikana keskityttiin soveltamaan uusia työkaluja museotyössä: sosiaalista mediaa ja yhteisöllistä aineistonkeräystä. Vuonna 2016 Suomi syö ja juo -hanke päättyi, mutta luotu brändi sai uuden elämän, kun suomalaisen ruoka- ja juomakulttuurin edistämisen ELO -säätiö otti hankkeen siipiensä alle. Kesällä 2018 Suomi syö ja juo siirtyi Hotelli- ja ravintolamuseon haltuun vuoden 2020 loppuun asti.
- Suomalainen talvipäivä-verkkonäyttely (2011). Helmikuussa 2011 kaikkiaan 11 poolimuseota kuvasi ja taltioi samana päivänä tavallisten perheiden arkea eri puolilla maata koko päivän kestäneissä dokumentoinneissa. Niiden pohjalta toteutettiin verkkonäyttely "Suomalainen talvipäivä". Hankkeen valmisteluvaiheessa poolimuseoille järjestettiin koulutustilaisuus aiheesta suomalainen perherakenne ja siinä tapahtuneet muutokset.