Huonekalusuunnittelu ja vastuullisuus
Lahden museot tallettaa huonekaluteollisuuden historiaa ja nykypäivää, sillä Lahti on pitkään ollut pitkään suomalaisen huonekaluteollisuuden keskus, Lahdessa edelleen koulutetaan huonekalumuotoilijoita ja täällä toimii alan yrityksiä. Yksi näistä on Tapio Anttila Collection, jonka toimintaa museo on tallentanut haastattelemalla, valokuvaamalla ja hankkimalla kokoelmiinsa yrityksen tuotantoon vuonna 2022 otetun Filtti L-tuolin.
Kestävä kaluste?
Lahtelaisen muotoilijan Tapio Anttilan suunnittelemia huonekaluja on palkittu kymmenillä kansainvälisillä muotoilupalkinnoilla, joten tuotteet varmasti kestävät katsetta, mutta entäpä muu kestävyys?
Tapio Anttilan suunnittelemista tuotteista materiaalihukan minimointi on viety pisimmälle Day & Night vuodesohvassa, jonka ylijäävät, puiset hukkapalat käytetään Renki-sarjan tuotteisiin. Näiden kahden valmistuksesta ei jää mitään hukkaan. Materiaalihävikkiä minimoidaan myös hyväksymällä kalusteeseen puun oksaiset kohdat, ovathan ne osa puun luonnollista olemusta.
Tiedätkö, mistä metsästä tuolisi on peräisin?
Puu on uusiutuva luonnonmateriaali, joka toimii hiilivarastona eli sitoo metsässä kasvaessaan itseensä hiilidioksidia. Myös puusta valmistetut tuotteet toimivat hiilivarastona ja mitä pidempään ne ovat käytössä, sitä pidempään hiili on poissa ilmakehästä. Tapio Anttilan tuotteiden päämateriaali on puu, tällä hetkellä pääasiassa tammi ja osassa koivu. Tammikalusteet ovat pitkään olleet iso trendi eivätkä kotimaiset puulajit koivu ja mänty ole myyvyydessään pärjänneet sille. Nyt Tapio Anttila Collcetion on voimakkaasti lisäämässä kotimaisen puun käyttöä tuotteissaan. Tuotteisiin tulee QR-koodin taakse tuotetiedot ja myös se, mistä huonekalun materiaalina oleva puu on peräisin. Kotimaisen puun käyttö myös vähentää kuljetuksesta aiheutuvia päästöjä.
Voiko huonekalullakin olla hiilijalanjälki?
Tapio Anttila toteaa, että suomalainen muotoilu ja design on ollut järkevää ja vastuullista paljon ennen kuin näistä arvoista on puhuttu. Suomessa on käytetty paljon puuta, hukkaa on minimoitu, tuotanto ja markkinat ovat olleet lähekkäin.
” Välillä vastuullisuuskeskustelussa kuulee kommentteja, että eihän se vastuullisuus ole enää muotia, kun kaikkihan sitä tekevät. Meidän yrityksemme ei tee vastuullista huonekalumuotoilua koska se on trendi tai kilpailuetu, vaan halusta vaikuttaa hyvinvointiin ja tulevaisuuteen. Haluamme parantaa maailmaa tekemällä mahdollisimman päästöttömiä tuotteita ja kompensoimalla ne päästöt, joita pakostakin tulee.”
Tapio Anttila Collection on teettänyt hiilijalanjälkilaskurin, joka laskee jokaisen tuotteen valmistuksen ilmastokuormituksen. Laskurin avulla selvitetään, miten kalustemateriaalin kuljetus tehtaalle, valmistus, pintakäsittelyt, verhoilu, pakkaus, kuljetus myyntiin, tuotteen käyttö ja hävittäminen kuormittavat luontoa. Yritys tekee hiilijalanjäljen laskemista oppiakseen ja kehittääkseen tuotteitaan entistä kestävämpään suuntaan. Laskuria käyttämällä havaittiin, miten yllättävän iso hiilijalanjälki on huonekalun verhoilukankaalla. Yritys otti yhteyttä kangasvalmistajiin, jotka kehittävät huonekaluverhoiluun sopivia kierrätyskuituisia kankaita. Vaikka täysin tyydyttäviä tällaisia ei ole, kehitystyö on lupaavaa. Tapio Anttila Collection rohkaisee kestävään kehitykseen myös tuotteitaan valmistavia tehtaita.
Tapio Anttila Collection kompensoi tuotteidensa päästöjä istuttamalla metsää niin sanotusti lisäyksellisesti eli joutomaalle, jossa ei aiemmin ole ollut metsää. Tätä tehdään mahdollisimman avoimesti, kuka tahansa voi käydä tarkistamassa istutetut metsäalueet. Samoin asiakas näkee yrityksen verkkokaupasta jokaisen tuotteen hiilijalanjäljen.
Lahden museot
Meistä jokainen rakentaa huomisen historiaa. Lahden museot haluavat tuottaa elämyksiä ja huolehtia siitä, että lahtelainen ja päijäthämäläinen kulttuuriperintö säilyy myös seuraaville sukupolville.