Mobilia

Tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo Mobilia dokumentoi mobiililaitteiden käyttöä autoilevien kansalaisten keskuudessa. Mobilian projektitutkija toteutti elokuussa 2014 kahden päivän aikana kyselytutkimuksen, jossa kerättiin tietoa siitä, mitä mobiililaitteita ihmiset tien päällä käyttävät, ja mitä laitteiden toimintoja he hyödyntävät. Dokumentoinnit tehtiin kahdella Tampereella sijaitsevalla ABC-asemalla. Haastatteluja kertyi yhteensä 50, ja osa haastateltavista ikuistettiin myös valokuvaan. Haastattelujen lisäksi projektitutkija teki taustatutkimusta matkapuhelinten käytöstä ajoneuvoissa historiallisesti ja nykypäivänä. Ula-radiosta ja LA-puhelimista on tultu pitkä matka älypuhelimiin ja navigointilaitteisiin, jotka työllistävät autoilijaa nykypäivänä.

Kyselytutkimuksen tulokset osoittavat, että mobiililaitteista on tullut tärkeä osa tielläliikkujien arkea. Kyselyyn vastanneista 96 prosenttia sanoi käyttävänsä puhelinta autoillessaan ja 72 prosenttia kertoi käyttäneensä navigaattoria. 42 prosenttia haastatelluista kertoi käyttäneensä kannettavia tietokoneita tai tablettitietokonetta liikenteessä. Vastanneiden joukossa oli yllättävän paljon myös sellaisia, jotka olivat käyttäneet liikenteessä ns. vanhanmallisia radiopuhelimia ja kiinteitä autopuhelimia (yli neljännes haastatelluista). Tämä selittyy osaltaan kyselyn melko suurella ikähaarukalla, sillä iäkkäämmillä vastaajilla on ollut aikaa käyttää nykyisiä kännyköitä edeltäneitä laitteita. Mukaan mahtui myös kaksi vastaajaa, joilla ei ollut lainkaan omakohtaista kokemusta mobiililaitteista liikenteessä.

Kaikki vastaajat, jotka olivat käyttäneet matkapuhelinta tien päällä, olivat käyttäneet sitä puheluihin. Puheluiden lisäksi ihmiset lähettävät liikenteessä myös tekstiviestejä, vaikka liikenneturvallisuuden kannalta sitä olisi syytä välttää. 60 prosenttia vastaajista oli ottanut vastaan tai lähettänyt tien päällä tekstiviestejä. Haastattelutilanteissa autoilijat, jotka myönsivät lähettävänsä tekstiviestejä liikenteessä, suhtautuivatkin asiaan hieman nolostellen. Useimmat kuitenkin vakuuttivat, etteivät lue tai lähetä tekstiviestejä ajon aikana. Tekstiviestien lukemista pidettiin kuitenkin hyväksyttävämpänä toimintana, kuin viestin kirjoittamista.

Noin puolet kyseyn vastaajista käytti kännykällään navigaattoria ja Internetiä. Eniten puhelimen Internet-yhteyttä käytettiin hakupalveluihin, mutta huomattava joukko käytti puhelimellaan myös sosiaalista mediaa ja sähköpostia. Nettiyhteyttä käytettiin myös iltapäivälehtien lukemiseen, pikaviestittelyyn, karttojen selailuun ja sääennusteiden seuraamiseen. 54 prosenttia vastaajista käytti työtehtävissään mobiililaitteita liikenteessä. Heistä noin puolet koki työkäytön ja siviilikäytön olevan erilaista. Suurimmat erot liittyivät käytön määrään ja eri viestintämuotojen suhteeseen: töissä laitteita käytettiin enemmän ja usein puhelut ja hakupalvelut korostuivat. Tien päällä etsittiin etenkin asiakkaiden ja yritysten yhteystietoja sekä reittiohjeita.

Kalle Sorsa (vas.) ja Veli-Matti Jussila esittelevät älypuhelimiaan.
Kalle Sorsa (vas.) ja Veli-Matti Jussila esittelevät älypuhelimiaan. Kuva: Lauri Ronkainen.
Ylöjärveläinen Seppo Ågren ei ole hankkinut älypuhelinta, vaan tulee edelleen hyvin toimeen perinteisellä matkapuhelimella.
Ylöjärveläinen Seppo Ågren ei ole hankkinut älypuhelinta, vaan tulee edelleen hyvin toimeen perinteisellä matkapuhelimella. Kuva: Lauri Ronkainen.
Älypuhelinten monipuoliset toiminnot ovat tuoneet navigaattorin kännykkään, joten autoilija ei välttämättä tarvitse erillistä navigointilaitetta. Kuvassa Google Mapsin navigointitoiminto, joka on käytettävissä älypuhelimella.
Älypuhelinten monipuoliset toiminnot ovat tuoneet navigaattorin kännykkään, joten autoilija ei välttämättä tarvitse erillistä navigointilaitetta. Kuvassa Google Mapsin navigointitoiminto, joka on käytettävissä älypuhelimella. Kuvankaappaus: Lauri Ronkainen.